Czy można jeździć na oleju dłużej niż 1 rok

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mrozio
    Drive
    • 2005
    • 46

Zamieszczone przez synek
    Jestem z Legionowa. Chciałbym się jeszcze dowiedzieć kiedy będzie najbliższy spot w tej okolicy??
    w tej okolicy przyjedziesz na spot warszawski we wtorek o 20 (szczegóły w topiku spotowym, znajdziesz bez trudu) i dostaniesz.

[ Dodano: Nie 15 Mar, 09 21:23 ]
    a jak już ujawniłeś żeś z Legionowa, to możesz też to wprowadzic do swojego profilu
    Taekwondo
  • Sebastian_M26
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 1823
    • Superb II (3T4)

Mam pytanko.
    Auto (benz. 1.6) w ciągu roku zrobiło 7tyś. Czy obowiązkowo po tym czasie zmienić olej, czy moge poczekać bez szkody dla silnika do przyszłego roku i 15tyś?
    Olej Castrol 0W-40 VW 502 00/503 01/505 00.
    Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• phrix
      L&K
      • 2007
      • 1000
      • Audi
      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Co kierowca/mechanior to inna teoria. Czesc ludzi twierdzi ze w oleju po roku pojawia sie woda i traci on swoje wlasciwosci. Inni twierdza ze wymiana oleju to zbedny wydatek bo sam olej wlasciwosci przy takich przebiegach nie traci ( nawet potrafi zyskac :lol: ). Spotkalem sie z ludzmi ktorzy olej wymieniaja co 3 lata i wszystko jest ok. Chyba nikt na tym forum nie da Ci 100 % dobrej odpowiedzi chyba ze ktos z OCP-owiczow pracuje w labie i moze zrobic testy ... :twisted: Osobiscie wymienil bym oliwe ( nawet na najtansza ) bo to i tak ten sam olej tylko inne naklejki
      Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• gebek
        L&K
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1214

Zamieszczone przez phrix
        Osobiscie wymienil bym oliwe ( nawet na najtansza ) bo to i tak ten sam olej tylko inne naklejki
        Zaraz dostaniesz zj...ke od Motulowcow :szeroki_usmiech
        Tato,tato...czy to auto jest chore?
        Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
        Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• satoot
          Rider
          • 2008
          • 525

Zamieszczone przez phrix
          Osobiscie wymienil bym oliwe ( nawet na najtansza ) bo to i tak ten sam olej tylko inne naklejki
          Oczywiście. I dlatego ja leję olej sojowy, z nasion soi genetycznie modyfikowanej. U mnie w markecie po 3,79/litr.

Komentarz

• b-bar01
            Elegance
            • 2007
            • 985
            • Octavia I (1U2)
            • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Sebastian_M26,
            nie pamiętam jak jest w Skodzie ale w poprzednim aucie Fiat Siena było wyraźnie napisane że wymiana po 20 tyś. lub po 18 mieś.
            Myślę że i tu jest podobnie.
            Sprawdzałem w innych markach i
            w większości okres 1,5 roku jest nieprzekraczalny ( dot. oczywiście benzyny).
            pozdr4all
            *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• phrix
              L&K
              • 2007
              • 1000
              • Audi
              • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez gebek
              Zamieszczone przez phrix
              Zapomnialem o tych co motula leja, oczywiscie to jest oliwa nad oliwami :lol: Co do instrukcji to chyba tylko producent ( samochodu i oleju ) zyskuje na czestych wymianach oliwy konsument nie bardzo. Wymieniaj oliwe i smiej sie z tych ktorzy w O2 dolewaja liter na jeden dłuższy wyjazd .... :diabelski_usmiech
              Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• Fery
                Ambiente
                • 2006
                • 236

na pełnym syntetyku mozna ponieważ nie starzeje się tak jak półmineralny i miner.

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Zamieszczone przez phrix
                  Zamieszczone przez gebek
                  Zamieszczone przez phrix
                  Zapomnialem o tych co motula leja, oczywiscie to jest oliwa nad oliwami :lol: Co do instrukcji to chyba tylko producent ( samochodu i oleju ) zyskuje na czestych wymianach oliwy konsument nie bardzo. Wymieniaj oliwe i smiej sie z tych ktorzy w O2 dolewaja liter na jeden dłuższy wyjazd .... :diabelski_usmiech
                  hmm, możesz trochę rozjaśnić swoje wypowiedzi, bo nie wiem czy o coś konkretnego ci chodzi, czy tak tylko sobie piszesz dla samego pisania, ja akurat nie dolewam a do motula mam stosunek obojętny, po prostu nie łapię...
                  saport techniczny baj DGW
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm
                  no i nie ma :-)

Komentarz

• AdamB
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 8033
                    • Octavia IV (NX3)
                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez phrix
                    Wymieniaj oliwe i smiej sie z tych ktorzy w O2 dolewaja liter na jeden dłuższy wyjazd .... :diabelski_usmiech
                    Złośliwość nie na miejscu kolego phrix
                    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• andriu21tg
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2008
                      • 1499

ja mam kolegow ktorzy biora litr oleju zesoba jak jada np nad morze .. bo niestety ale auto im go wcina... ale to sie tyczy Opla heheh

Komentarz

Pracuję...